miercuri, 7 decembrie 2011

O, tempora! O, mores! - Cicero

Marcus Tullius Cicero (106-43 î.Hr.) a jucat un rol important în perioada de sfârşit a Republicii romane. Activitatea sa literară şi politico-socială s-a concretizat în domenii atât de numeroase, încât Cicero poate fi calificat drept un om universal, homo universalis. El a fost autorul roman care a exercitat cea mai profundă influenţă asupra literaturii latine şi s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca şi Augustin.

O, tempora! O, mores!
În iulie 64 î.Hr. Marcus Tullius Cicero este ales consul pentru anul 63 î.Hr. În timpul consulatului său, Cicero descoperă aşa numita conjuraţie a lui Catilina (Lucius Sergius Catilina (108 î.Hr. – 62 î.Hr.)- om politic roman, una dintre cele mai enigmatice figuri din istoria Romei. A fost initiatorul unei conspiratii impotriva Senatului. Demascat de Cicero a fost înfrânt şi ucis în lupta cu armata senatorială la Pistoria). El va ordona arestarea şi executarea complicilor lui Catilina – fapt ce atrage nemulţumirea partidei popularilor în frunte cu Caesar, care-l va urmări cu înverşunare.
„Ce timpuri! Ce moravuri!” – Apostrofa (exclamaţia) lui Cicero, în exordiul (introducerea) primei Catilinare, discurs prin care, la 7 noiembrie 63 î.Hr., prin care marele orator, consul în acel an, denunţa în faţa Senatului conspiraţia patricianului Catilina împotriva Senatului, o reacţie de oroare în faţa decăderii moravurilor vremii, decădere care a permis complotul patricianului Catilina.
Vorbele s-au folosit mereu ca expresie retorică a indignării împotriva stricăciunii vremilor şi a societăţii. În zilele noastre, expresia se foloseste mai degrabă pentru a lăuda timpurile apuse, decât pentru a le condamna pe cele prezente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu